MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Elfogadták Hévíz város 2024. évi költségvetését

Február 8-án ülésezett Hévíz város képviselő-testülete.

Elsőként a Keszthelyi Rendőrkapitányság kinevezett vezetője, dr. Farsang Boglárka rendőr alezredest mutatta be a képviselők előtt dr. Vereckei Csaba dandártábornok, a Zala Vármegyei Rendőrfőkapitány. Dr. Farsang Boglárka elmondta: fél éve megbízott vezetőként dolgozik Keszthelyen, ez alatt az idő alatt a körzetébe tartozó településekkel, azok vezetőivel és testületeivel, és természetesen az őrsök munkájával, kollégáival megismerkedett. Kiváló együttműködést tapasztal minden településen, ami kiemelten igaz Hévízre is, s személyes munkájával is ennek megtartására, erősítésére törekszik.

A bemutatkozást követően a várost érintő egyik legfontosabb napirendként Hévíz 2024. évi költségvetését tárgyalta meg és fogadta el a képviselő-testület egy tartózkodó szavazattal. A rendelet tervezete előzetesen minden bizottság tárgyalta és elfogadta.

A város 2024. évi költségvetésének bevételi-kiadási főösszege 4 milliárd 268 millió forint.

A számok kapcsán Papp Gábor polgármester elmondta: összességében az előző évek rendkívül szoros költségvetéséhez képest kedvezőbb helyzettel tud számolni az önkormányzat, sikerült 100 millió forint feletti tartalékot is képezni. A központi költségvetésből 481 millió forint bevétellel lehet számolni. Az adóbevételek összesen 1 milliárd 498 millió forint, melyből a legnagyobb tételek: építményadó 300 millió, az idegenforgalmi adó 610 millió, az iparűzési adó 550 millió forint. A működési kiadások esetében a korábbi években hozott intézményi átszervezések költségcsökkentése miatt az inflációs emeléseken túl más változásokra nem volt szükség. A dologi és a bér kiadások átlagosan 15%-kal növekedtek, amit jó eredményként könyvelhet el a város, ahogyan azt is, hogy a Hévíz programjaiért és marketing munkájáért felelő turisztikai nonprofit kft. költségvetését is sikerült emelni ebben az esztendőben, ami nagyobb mozgásteret adhat új piacok megcélzásában, valamint a rendezvények összeállítása kapcsán. A beruházási előirányzat a büdzsében 878 millió forintot tesz ki.

Papp Gábor rámutatott: miután a kötelező és önként vállalt feladatok ellátását a kapcsolódó állami támogatások kis részben fedezik, ezeket az önkormányzat saját bevételeiből kell, hogy biztosítsa, elsősorban adóbevételeiből, valamint működési bevételeiből. Továbbra is kiemelt feladat a költségek optimalizálása, melynek fontos eleme a több telephelyen ellátott feladatok összevonása (melyek részben már megvalósultak), és a felszabaduló ingatlanok más célú hasznosítása, estleges értékesítése. A polgármester kiemelte: a város költségvetése stabil, és a szigorú gazdálkodásnak köszönhetően egyensúlyi helyzetben van, melyet tartani kíván a testület. Az ülésen ezen túlmenően átlagosan 10-15 %-os, önköltség számítással alátámasztott emelést szavazott meg a testület – figyelembe véve az inflációt, nyersanyag árak emelkedését valamint a magas energiaárakat – egyes térítési díjak tekintetében, melyek március 1-től lépnek hatályba.

Megszavazták a képviselők a Hévízi Televízió Nonprofit Kft., a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. és a HÉVÜZ Kft. 2024. évi üzletit tervét, az iskolák felvételi körzethatárairól szóló előterjesztést véleményezték, valamint elfogadták a 2. számú felnőtt háziorvosi körzet feladat-ellátási szerződését. Meghatározták továbbá a bölcsőde nyári leállásának dátumát: ezzel a július 15-től augusztus 2-ig terjedő időszakban kell számolniuk a szülőknek.

Cimkék

költségvetés önkormányzat testületi ulés