MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Folytatódik a kemény,de kitartó munka

Újévköszöntő fogadást tartott Hévíz. Újévköszöntő fogadásra invitálta Hévíz városa helyi, vármegyei és régiós partnereit január 8-án.

Az alábbiakban Papp Gábor, Hévíz város polgármestere újévköszöntő beszédét közöljük:

 

Tisztelt Vendégeink!

Nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket Hévíz város újévköszöntő fogadásán; megtisztelő, hogy elfogadták meghívásunkat, és ismét alkalmunk nyílik a találkozásra. Bár már benne járunk a 2024-es évben, engedjék meg, hogy ebben a körben a magam és városunk önkormányzata nevében is boldog új esztendőt kívánjak mindannyiuknak!

 

Tisztelt Vendégeink!

Sokan szoktak panaszkodni, hogy döcögősen indul az év, nehéz újra felvenni a ritmust az ünnepek után. Sokan tettek minden bizonnyal fogadalmakat, hogy mi mindent csinálnak majd ebben az évben, és talán még többen voltak, akik év végén vagy az új év elején azon gondolkodtak el, hogyan zárták a régit, mi az, ami folytatásra érdemes, mi az, aminek nem szabad ismétlődnie, s mi az, amit esetleg másképp tennének idén a korábbiakhoz képest.

A magam részéről mindig is úgy véltem: annak igenis van értelme, hogy végiggondoljuk, mit értünk el a mögöttünk hagyott időszakban. Azon is van értelme gondolkodni, mi az, ami folytatásra érdemes. De hogy mit tennénk másképp, mint ahogyan tettünk, mi az, amit nem engednénk ismétlődni, nos, ezen kár morfondírozni. Mert lehetőségeinket csak részben határozzuk meg magunk. Ha a matematika nyelvén fogalmazhatok, azt mondom: az egyenletekben mindig vannak változók, és mindig van bennük ismeretlen. Egy, két, de többismeretlenes egyenletek is kerülhetnek elénk.

Persze, aki gondosan és körültekintően tervez, mindig számol változókkal és ismeretlennel saját matematikai feladványában, feladataiban. De ahogy mondtam: sajnos nemcsak mi magunk határozzuk meg sorsunkat, ha úgy tetszik: egyenletünket. Mindenki tudja itt, hiszen település- vagy intézményvezetőként, cégvezetőként átélte, tapasztalta: az elénk kerülő egyenletekben az utóbbi időkben túl sok az ismeretlen. Körülményeinket oly sok változó alakította. Járvány. Háború a szomszédban. Háború a Közel-Keleten. Gazdasági visszaesés. Migráció. Uniós ellentétek. Energiaválság. Félrecsúszott szankciók. Jöttek egymás után és egyszerre. Nincs olyan, akit ezek az események ne érintették volna meg. Megviselték a világot, Európát, hazánkat, és minden egyes települést is. Kár szépíteni: hazai viszonylatban Hévízt talán a legjobban.

Nem kell turisztikai szakembernek, sem gazdasági elemzőnek lenni ahhoz, hogy tudjuk az okát: a bezárások, a háborúk, az elmaradó vendégek, forráselmaradások  és átcsoportosítások, az előző érában hatalmasra duzzadt intézményrendszer működtetésének kényszere külön-külön is nagy feladatokat mért Hévízre az elmúlt három évben. Nagyon alaposan végig kellett gondolnunk, mit tegyünk, hogyan tovább. Nem vitatom elődeink jó szándékú fejlesztéseit, melyeket kedvező kül- és belpolitikai helyzetben, bőséges forráslehetőséggel végre tudtak hajtani. Az akkori döntések az adott lehetőségek között minden bizonnyal jók és hasznosak voltak. Szűkösebb lehetőségeink között azonban sok minden tarthatatlanná, fenntarthatatlanná vált. Azt tettük, amit tennünk kellett: összevontunk, létszámot csökkentettünk, keményen takarékoskodtunk, elengedtünk több addigi, jóléti intézkedést. Több esetben meg nem értés, kritika, értetlenség volt a jutalmunk, amit részben meg is értettem. Azt már kevésbé, hogy olyan emberek kiáltottak farkast, akiknek munkájukból, városért tett vállalásaikból kifolyólag pontosan kellene tudniuk, mi a valós helyzet.

Nehezebb úgy dolgozni, küzdeni, hogy azok, akik papír szerint ugyancsak Hévízért dolgoznak, folyamatosan hamis híreket terjesztenek és ezekkel hergelik a közvéleményt. De mindezek ellenére itt vagyunk és stabilan, kitartóan, lokálpatriótaként tesszük a dolgunkat.

Hálás vagyok intézményeink vezetőinek, munkatársainak, saját kollégáimnak, mindenkinek, aki képes volt, tudott és akart alkalmazkodni az új helyzetetekhez, hogy a nehezítő körülmények ellenére is eredményeket értünk el.

 

Tisztelt meghívottak!

Büszkén jelenthetem ki, hogy városunkban a külpolitikai helyzet és a gazdasági nehézségek dacára is egymillió körüli vendégéjszakát töltöttek el nálunk a belföldi és külföldi vendégek 2023-ban. Kollégáink sokat dolgoztak azon, hogy a háború okán kieső orosz vendégeket más desztinációkból pótolják. Ahogyan azon is, hogy az elmúlt évben Hévíz átvehette a Magyarország Kincsei - Gyógyhely védjegy használatára jogosító oklevelet.

A tavalyi év során számos fejlesztéssel is gyarapodhatott a város: új helyen a buszpályaudvar, megújult a Vörösmarty utca vízelvezetése, a turisták és a helybéliek pedig birtokba vehették a teljes mértékben felújított Schulhof sétányt, mely az Ady utca korábbi felújításával és a véderdő megújulásával az egész tó körbejárhatóságát is biztosítja immár. A városközpont megújítását célzó gyógyhelyfejlesztési projektet is szeretnénk mielőbb lezárni; ehhez komoly, határozott és bátor döntéseket kellett meghoznunk.

Önkormányzatunk kiváló kapcsolatot ápolt az egyházakkal, de remek az együttműködés a civil szervezetekkel is, melyeknek támogatását a szűkös lehetőségek ellenére is folyamatosan biztosítja az önkormányzat, és számítunk egymásra a mindennapi munkában is. Ugyanez mondható el az önkormányzat és az iskolák közötti kapcsolatról, valamint az azokat működtető tankerületről is.

Ezúton is szeretném megköszönni mindannyiunk türelmét, kitartását, segítőkészségét!

 

Tisztelt Jelenlévők!

Ez évben is több egyenlet kerül Hévíz kockás füzetébe.

Városunk alfája és ómegája a Hévízi-tó és az arra épülő turizmus. Mindezek miatt különösen kiemelt és nagy hír, hogy a Magyar Kormány törvényileg mondta ki a közelmúltban a Hévízi-gyógytó és környezetének átfogó turisztikai fejlesztését, valamint a Hévíz-Balaton Airport fejlesztését. Hatalmas feladat, óriási kihívás és felelősség lesz a tavat érintő minden beruházás. Rengeteg tárgyalás, háttérmunka vezetett el eddig a sikerig, és mondhatnánk, hogy most már elégedetten hátradőlhetünk, ám felmérve a feladatok súlyát, komolyságát, azt tudom mondani: bár koccinthatunk az eddig elért sikerre, de erőt kell gyűjtenünk az előttünk álló hatalmas munkákhoz is.

E mellé az önmagában is nehéz feladat mellé kerül még a stabil költségvetés megalkotása és sokismeretlenes egyenletként júniusban az Európai Uniós és önkormányzati választások. Elszánt munkát, körültekintő gondolkodást és tervezést, a közösség érdekeit szem előtt tartó döntéseket, munkát tudok ígérni 2024-ben is.

Albert Einsteint idézném.

Ha "A" a siker, akkor a következő egyenletet lehet felírni: A=X+Y+Z, ahol X a munka, Y a játék, és Z jelentése az, hogy befogod a szádat. Azaz: aki keveset beszél, többet mond és hatékonyabban cselekszik, mint aki sokat beszél, és beszéde üres, élete valós tettek nélküli.

Isten éltessen mindenkit!