MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Harminc éves a Musica Antiqua Együttes
Jubileumi koncerttel ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját a Hévízi Musica Antiqua Együttes. A jelenlegi tagok mellett korábbi zenészek, vendégmûvészek is felléptek, sőt táncprodukció és énekkari előadás színesítette az est programját.

A hévízi sportcsarnokban tartott jubileumi koncertet rövid megemlékezés nyitotta. Vértes Árpád polgármester köszönetet mondott Adorján Józsefnek az együttest alapításáért, s tíz éven át tartó vezetői munkájáért. A városvezető nem feledkezett meg azokról az elődökről sem, akik az akkor még községi rangot viselő településen minden támogatást megadtak ahhoz, hogy a zenekar kiteljesíthesse küldetését. - Az önkormányzatnak továbbra is az lesz a feladata, hogy támogassa az együttest, mely hírnevet szerzett a városnak az országban és a világban – zárta köszöntőjét a polgármester.
- A Musica Antiqua megalakulásakor Hévíz községben épp egy kulturális ûr keletkezetett – idézte fel a harminc évvel ezelőtt történteket Szarka László, az Illyés Gyula Általános és Mûvészeti Iskola igazgatója. – Megszûntek a mûvészeti együttesek és klubok, az egyetlen egregyi kultúrházat pedig termelőszövetkezeti irodává alakították. A négy-öt évig tartó kulturális üresség után, 1976-ban került Hévízre Adorján József zenepedagógus, aki célul tûzte ki egy olyan együttes létrehozását, melyet mûködtetni tud, elfogadható a szakma, a közönség és a tagság számára is. Nagy feladat volt az akkori furulya-együttes létrehozása, hiszen minden mûvet át kellett hangszerelni. Az 1977-es indulás után azonban siket sikerre halmoztak, s már a tizedik CD-n is túl van az együttes. A Musica Antiqua megalapítása után mûvészeti szempontból megindult egy új virágkor, hiszen más mûfajokban is létrejöttek a sikeres csoportok. Mielőtt Adorján József a keszthelyi Zeneiskola igazgatója lett, búcsúzóul még megalakította az ének-zenei tagozatot, mellyel összehozva a két várost is. Ugyanakkor megtalálta saját utódját, Bánhidai Tamást és az együttes jelenlegi mûvészeti vezetőjét, Varga Endrét – mondta ünnepi beszédében Szarka László.
A jubileumi koncerten a korábban játszott reneszánsz és barokk darabok mellett új feldolgozásokat is hallhatott a közönség. Az együttes életében egyre hangsúlyosabb szerepet kap a belga kapcsolat. Az ebből eredő nemzetköziséget a hangversenybe is sikerült belopni, mikor Etienne de Winne harmonikás saját szerzeményét kísérte a Musca Antiqua. A koncert záróakkordjaként az együttes jelenlegi tagjaihoz csatlakoztak az egykori zenészek, hogy közösen emlékezzenek az elmúlt harminc évre.

(Forrás: Hévízi Tv)