MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Ülésezett a hévízi többcélú kistérségi társulás
Tárgysorozaton kívül felvett napirenddel - Ruzsics Ferenc keszthelyi polgármester kérésének meghallgatásával - kezdte munkáját a Hévízi Kistérségi Társulás Tanácsa. Mint elhangzott, Keszthely önkormányzata jövőre 350 millió Ft-ot irányzott elő a város kórházának adósság-állomány rendezésére, ezt az összeget azonban önerőből nem tudja biztosítani. Ezért az ellátási körzetbe tartozó településektől várnak hozzájárulást, s tárgyalási alapként két verzióban dolgozták ki a lehetséges költségmegosztást.

Az ágyszám-leépítés és a volumenkorlát következménye, hogy míg 2006-ban csak az amortizációs költségeket és a pályázati önerőt kellett a városnak biztosítani, addig 2007-ben szükség volt a mûködési költségek kiegészítésére, 2008-ban pedig több mint 170 millió Ft-ot tettek hozzá a költségvetéshez a város kasszájából. A jövő évi veszteség várhatóan 223 millió forint lesz, ami az idén felhalmozott adóssággal együtt jövőre eléri a 346 millió forintot. Ha az anyagi gondokra nem sikerül megoldást találni, akkor előfordulhat, hogy csak a járóbeteg ellátás maradhat meg Keszthelyen, illetve év közben a Zala Megyei Kórháznak kell átadni a keszthelyi intézményt. A kistérség polgármesterei a kórház megmaradása mellett érveltek, de Németh Sándor felsőpáhoki polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyre szegényebb falvak vég nélkül nem adhatnak hozzájárulást, továbbá fel kellene tárni hol pazarló az intézmény gazdálkodása. Sérelemként azt is megfogalmazta: nem szívesen hallja, hogy Keszthely adófizetői finanszírozzák pl.: a páhoki beteg mûtétjét, hiszen ez esetben is egy járulékot fizető ember ellátásáról van szó, aki után lehívják a jogos egészségbiztosítási támogatást. Vértes Árpád polgármester azt hangsúlyozta, hogy nem zárkózhatnak el az együttmûködés elől, hiszen semmiképp sem érdeke a térség lakóinak, hogy távolabbra kerüljenek az ellátástól, ám meg kell keresni a legoptimálisabb formát. Lehet, hogy ehhez egy új szolgáltatás bevezetése jelenti a járható utat. Ruzsics Ferenc keszthelyi polgármester a gazdálkodással kapcsolatos felvetésre elmondta, hogy túl vannak egy belső ellenőrzési vizsgálaton, amelyre válaszként intézkedési terv kidolgozását kérték a főigazgatótól. A végleges változatot jövőre tárgyalja testületük. Az pedig tény, hogy a mûködéshez hiányzó pénzösszegek pótlását városuk vállalja.
A kistérség polgármesterei a lehetséges megoldásokra még visszatérnek.
Az ülés további részében elfogadták a jelenlévők a kistérség bûnmegelőzési koncepcióját valamint a szociális szolgáltatás-tervezési koncepciót. Jóváhagyták az öt települést érintő kistérségi mobil edzőhálózat kiépítését, és elfogadták, hogy elkészíttetik az ifjúságsegítő koncepciót, az ifjúsági cselekvési programmal és helyzetelemzéssel. Az idei esztendő munkájáról szóló beszámolóból kiderült, hogy teljesítette feladatait a társulás, a sikeres pályázatoknak köszönhetően pedig év végén megvalósult a közös karácsonyi vásár és három nyelven elkészült az invitatív jellegû közös kistréségi kiadvány.

(Forrás: Hévízi TV)