Megújul a Hévízi-tó parkja és a történelmi Schulhof sétány

Parkosítás, új dísznövények, zenepavilon, sétányok, fotó pontok és attrakciók várják majd a fürdőzőket
Mind a zöldfelületét, mind a látványelemeit illetően megújul a a tófürdő épületei előtt húzódó Schulhof sétány.
A több mint 630 millió forintos beruházást Hévíz város önkormányzata valósítja meg pályázati forrás segítségével,több konzorciumi partner, köztük kiemelten a Magyar Turisztikai Ügynökség közreműködésével. A 12 hónaposra tervezetet munkák már a holnapi nap folyamán a növényzet rendezésével el is kezdődnek.
A részletekről ma Papp Gábor, Hévíz város polgármestere számolt be a sajtó képviselői előtt, a tájékoztatón részt vett dr. Mándó Zsuzsanna, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatója és Manninger Jenő országgyűlési képviselő.
 
A Balaton Turisztikai Térség több helyszínén megvalósuló fejlesztések a Festetics családhoz köthető ismert és kevésbé ismert helyszínekre koncentrálódnak. A projekt keretén belül olyan kulturális útvonal jön létre, amely a Festetics család örökségérealapozva mutatja be a térséget. Hévízen a fejlesztés célja a Tófürdő körüli sétány felújítása.

Mivel a beruházás természetvédelmi területen valósul meg, ezért gondos tervezés előzte meg a kiviteli munkák kezdetét. A terv környezetvédelmi és természetvédelmi szakemberek bevonásával, szakhatósági engedélyezés lefolytatásával nyerte el végleges formáját, az Európa Uniós környezetvédelmi cselekvési programmal összhangban. Ennek eredményeként a kivitelezés során kiemelt figyelmet fordítanak a területen élő növény és állatvilág valamint a környezeti elemek védelmére. Az építési munkák első lépéseként történő tereprendezés, a vegetációs időszakon kívül zajlik, hogy a munkafázis a madarak költési, fiókanevelési időszakát ne érintse.

A terület park jellegét és természetvédelmi értékét meghagyva a zöld terület karbantartási munkák során fa és cserje állomány egy része megújul. A kivágandó zöldállomány (összesen 63 bokor, cserje és fa) jelentős része nem őshonos, vegetációja gyér. Helyükre 12.500 új növény kerül telepítésre, figyelembe véve a következőket:

Alapvető szempont volt a növényválasztás során a természetvédelmi érték, a díszítő érték és a változatosság. Fontos, hogy az év több szakában virágozzon a növény és különböző struktúra, lombszín díszítse megjelenését. Mivel az év teljes egészében látogatott a park, ezért sok lesz az örökzöld, ami természetvédelmi szempontból is kiemelten fontos. A tóra szabad belátás és a park térérzet növelése miatt nagyobb volumenben a cserjeállomány kerül megújításra, de mindemellett a kivágott fa egyedek is pótlásra kerülnek.

A 12 hónapos időtartamra tervezett fejlesztés keretén belül a területen új attrakciók és szolgáltatások biztosítják majd a vendégek kényelmét, és hívják fel a figyelmet a térségi látnivalókra. Történelmi hangulatban épülnek meg az új sétányok, a zenepavilon, a pergola, az ugróiskola és a fotó pontok, valamint megújul a szökőkút, a térvilágítás, az öntözőrendszer és a csapadékvíz-elvezetés.

A munkavégzés során, a sétányon szakaszos lezárásokra kell számítani, azonban a felújítás nem okoz a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház szolgáltatásaiban fennakadást.

„A Festetics örökség bemutatását és hálózatba kapcsolását célzó termék és infrastruktúrafejlesztés I. ütem” című projekt (azonosítószáma: GINOP-7.1.9–17-2018-00015) 100%-os támogatási intenzitással 1,256 milliárt forintos összköltségvetésből valósul meg, melyből Hévíz Város Önkormányzat, mint konzorciumi partner támogatása: 634.284.516 Ft.

A Magyar Turisztikai Ügynökség konzorcium vezetőként nyolc térségi partner fejlesztéseit fogja össze ebben a projektben.Az együttműködés célja egy egész évben elérhető, magas minőségű, a partnerek együttműködésén alapuló turisztikai termék kialakítása, mely kiemelkedő vonzerővel bír, illetve a térség egyedi arculatának formálásához is hozzájárul.

 

Konzorciumi partnerek:

• Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.

• Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.

• Balatongyörök Község Önkormányzata

• Balatoni Borkultúráért Alapítvány

• Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata

• Helikon Kastélymúzeum Közhasznú NKft.

• Hévíz Város Önkormányzata

• Keszthely Város Önkormányzata

• Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár

CÍMKÉK